Atunci cand un curent electric este trecut prin pamant, prin materie ce nu contine minereuri metalice, intensitatea curentului depinde de conductivitate numai prin rezistenta ohmica a formatiunilor implicate. Atunci cand formatiunile contin minereuri metalice, curentii dau nastere unui schimb de ioni la suprafata de contact dintre minerale si electrolitii dizolvati in fluidele ce umplu porii intergranulari.
Acest schimb electrochimic creeaza un voltaj opus curentului ce trece prin materie, iar acest voltaj, care este necesar pentru a ajuta curentul sa treaca bariera astfel creata, se numeste si supravoltaj. Atunci cand este oprit curentul injectat, voltajele create electrochimic la suprafata granulelor metalice se disipa, dar nu instantaneu. Voltajele pot fi masurate in timp ce se disipa pentru o perioada data, dupa ce am oprit curentul. S-a observat ca tensiunea variaza cu timpul.
Metoda polarizatiei induse (PI) implica folosirea de electrozi speciali de masura – electrozi impolarizabili. Tehnica cere multa atentie din partea operatorului si poate fi usor influentata de curenti vagabonzi. Este cea mai buna metoda de investigare a mineralizatiilor diseminate dar este folosita si pentru caracterizarea conditiilor hidrogeologice (fractia argiloasa din stratul acvifer avand o manifestare a polarizatiei induse).
Aplicatii ale metodei polarizatiei induse:
- Detectarea si cartarea stratelor de argila
- Adancimea rocii de baza
- Identificarea fracturilor si fisurilor
- Grosimea stratelor
- Cartarea depozitelor de nisip si pietris
- Sol/Strate neconsolidate
- Proprietatile solului si a rocilor
- Explorarea mineralelor
- Cartare geologica
- Cartarea adancimii acviferelor
- Detectarea scurgerilor de poluanti anorganici
- Scurgeri din depozite de deseuri
- Intruziuni de ape sarate
- Caracterizarea deseurilor ingropate
- Delimitarea dispunerii gropilor/santurilor
- Dimensiunea si limitele depozitelor ingropate
- Harti de contaminare a apei subterane
Alte tipuri de investigatii geoelectrice utilizate:
Alte metode utilizate in investigatiile geofizice: