Brantax - engineering survey

underwater, underground
and surface investigation

Polarizatie Naturala (PN)


Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /homepages/43/d432186193/htdocs/brantaxro/wp-content/plugins/subpage-listing/subpage-listing.php on line 35
Inapoi la pagina anterioara

Polarizatie Naturala (PN)

Investigatia prin metoda polarizatiei naturale (PN), una din cele mai vechi metode geofizice, implica masurarea pasiva a curentilor naturali ai pamantului. Metoda este comun utilizata in hidrogeologie.
Metoda polariazatiei naturale implica masurarea curentilor naturali din pamant utilizand doi electrozi la suprafata. Curentii naturali din pamant sunt de obicei produsi de apa in miscare si ionii din porii solului si rocilor (potential electrocinetic). Diferenta de potential (voltajul) este masurata intre doi electrozi non-polarizanti in locatii specifice de-a lungul liniei de investigatie. Tipic, un electrod este plasat intr-un loc fix in timp ce electrodul mobil este plasat in fiecare punct de masura.

95_geoelectric-geophysic-geofizica_26274_sp_electrode_photo95_geoelectric-geophysic-geofizica_21

Adancimile de investigatie pentru prospectiuni polarizatiei naturale (PN) tipice variaza intre 1.5 – 15 m. Investigatiile sunt in mod obisnuit desfasurate in accelasi timp cu investigatii de rezistivitate, in scopul de a corela caracteristicile. Zonele cu infiltratii de apa sunt indicate printr-o crestere sau descrestere brusca a voltajelor masurate. Datele sunt prezentate ca un grafic al tensiunilor in corelatie cu terenul.

Metoda a fost folosita cu succes si in determinarea zonelor de infiltratie a apei din baraje si dicuri.

Aplicatii ale polarizatiei naturale:

  • Fisurarea barajelor
  • Studii hidrogeologice
  • Identificarea fracturilor si fisurilor
  • Detectia sistemelor septice
  • Identificarea si cartarea scurgerilor din rezervoare
  • Determinarea planului de alunecare
  • Investigatii asupra deplasarilor

Alte metode utilizate in masurarea potentialului natural:

Alte metode utilizate in investigatiile geofizice: