Brantax - engineering survey

underwater, underground
and surface investigation

Scanare cu Sonarul si Investigatii Video


Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /homepages/43/d432186193/htdocs/brantaxro/wp-content/plugins/subpage-listing/subpage-listing.php on line 35
Inapoi la pagina anterioara

Scanare cu Sonarul si Investigatii Video

Scanare cu sonarul

Atunci cand investigam pe fundul apelor, fie ca vrem sa determinam relieful sau cautam obiecte, sonarul este cea mai folosita tehnologie. Sonarul poate fi comparat cu un radar, dar foloseste sunetul in locul undelor electromagnetice.

La frecvente inalte, o sonograma (rezultatul scanarii sonar), poate fi comparata, in ceea ce priveste detaliile, cu o fotografie. Caracteristicile fizice ale trasaturilor cautate se pot determina cu usurinta. Metoda a fost utilizata cu succes pe lacuri si rauri inainte si dupa dragari, pentru determinarea depozitului de aluviuni si estimarea rezervelor de material util.

Vehicul cu camera video manevrat prin telecomanda

Prin aceasta metoda se culeg date video despre starea forajelor sau canalizarii supuse investigatiei.

Astfel de investigatii video se realizeaza  la coloane de foraj si conducte de canalizare in vederea  identificarii anumitor aspecte cum ar fi: starea coloanei de foraj, starea filtrelor, control adancime reala foraj, control calitate executie foraj, identificare zone de fisuratie manta canalizare, etc.

Calitatea imaginii filmate este esentiala pentru o buna depistare a elementelor cautate si depinde in mare masura de starea tehnica a conductei : particole in suspensie, claritate apa, pereti obscuri, depuneri de oxid pe peretii forajului sau canalizarii etc.

Inregistrarile efectuate se prelucreaza si se interpreteaza de catre specialisti. Se intocmeste un raport in care sunt evidentiate caracteristicile forajului sau canalizarii investigate.

 

Alte metode utilizate in investigatii geofizice: