Brantax - engineering survey

underwater, underground
and surface investigation

Determinarea conditiilor geologice si hidrogeologice


Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /homepages/43/d432186193/htdocs/brantaxro/wp-content/plugins/subpage-listing/subpage-listing.php on line 35
Inapoi la pagina anterioara

Determinarea conditiilor geologice si hidrogeologice

In zonele cu o succesiune geologica naturala, geofizica poate fi folosita pentru a aduna informatii pretioase. Incidente naturale precum cavitati, fracturi si falii sau structuri sedimentare neconforme pot cauza probleme semnificative daca raman nedetectate. In proiecte de dezvoltare a infrastructurii cunoasterea caracteristicilor geologice si hidrogeologice ale terenului poate ajuta la luarea unor decizii corecte in planificarea lucrarilor si, implicit, la reducerea costurilor de executie si intretinere.

Prospectiunea geofizica si-a dovedit aplicabilitatea si in proiecte legate de exploatarea si distributia apei potabile. Printr-o investigare atenta si corelata cu informatii directe, geofizica poate influenta luarea unor decizii de pozitionare si executie a forajelor de exploatare. Caracteristici ale acviferelor precum directia si viteza de curgere, salinitate si delimitare pot fi determinate cu destul de mare acuratete. Pentru astfel de lucrari operatorul depinde, in mare masura, de conditiile geologice, de informatiile directe privind acviferul, de accesul la acvifer.

Metode precum cartografierea electromagnetica, profilarea electromagnetica, tomografie electrica, sondarea electrica verticala, Mise-a-la-Masse, seismica de refractie si reflectie, sunt utilizate pentru a determina structura geologica si a carta zonele de interes. Stratigrafia, adancimea pana la patul cristalin, prezenta cavitatilor, evaluarea geologica si hidrologica sunt aplicatii des intalnite ale tehnicilor geofizice.

Prospectiunea geofizica si-a dovedit aplicabilitatea si in descrierea si evaluarea cat mai exacta a caracteristicilor unei alunecari de teren. Prin tomografie electrica si seismica de refractie s-au pus in evidenta suprafete de alunecare si limitele alunecarilor de teren pe numeroase situri.

 

Alte aplicatii geofizice: